Jak zdrowo i bezpiecznie przechowywać jedzenie?

Wszyscy żyjemy szybko, nie myśląc racjonalnie w wielu aspektach i stąd nietrafione decyzje podczas pracy lub spotkań biznesowych, stracony czas na powrót do domu po rzeczy, które zapomnieliśmy wziąć, czy też częste choroby lub powikłania. Najwyraźniej przyspieszającego tempa życia nie zahamujemy już nigdy, więc pewne aspekty należy przemyśleć w chwili wolnego czasu, gdy jesteśmy w domu i odpoczywamy po ciężkim dniu. Jednym z nich jest przechowywanie jedzenia zapakowanego w pudełku (szukaj: Fit Catering). Wbrew pozorom to nie jest łatwy temat do rozgryzienia, ponieważ trzeba w tym przypadku wiedzieć, co należy przechować, w jakiej temperaturze i w którym momencie należy zacząć spożywanie posiłku.

Co zabrać ze sobą, a co zostawić?

Mniejszy problem jest wtedy, kiedy catering dietetyczny Warszawa przyjeżdża do nas z samego rana i od razu spożyjemy pierwszy posiłek dnia. Wtedy nie musimy martwić się o jakość skonsumowanego jedzenia, ponieważ całodzienna dieta zazwyczaj jest wożona w specjalnie przygotowanych pojazdach-chłodniach, które gwarantują odpowiednią temperaturę podczas rozwożenia jedzenia do różnych klientów. Problem pojawia się wtedy, kiedy idziemy do pracy i w tym miejscu pojawia się pytanie: Ile jedzenia wziąć ze sobą? Można to rozwiązać poprzez konsultację z dietetykiem, gdzie uwzględnione zostaną wszystkie czynniki związane z naszym planem dnia. Tu dostaniemy poradę, jakie dania zabrać ze sobą, a które zostawić w domu. Czasami nasze plany zmieniają się z dnia na dzień i nasz przyjazd do domu opóźni się. Tu należy dokładnie rozplanować nasz plan i nałożyć na to przewidywane godziny spożycia danych posiłków. Trzeba to robić mądrze, by niczego nie pominąć.

Zamroź, ostudź, jedz!

Trzeba też wiedzieć, w jaki sposób przechować otrzymaną rano dietę pudełkową na cały dzień. Gdy idziemy do pracy, to bierzemy ze sobą tylko te dania, które spożyjemy podczas aktywności zawodowej, a w domowej lodówce schowamy jedzenie na późne popołudnie i wieczór. Po przyjeździe do pracy należy natychmiast schować do lodówki produkty, które spożyjemy poza domem, a przerwy rozplanować tak, by przypadały one na odpowiedni moment spożycia jedzenia z pudełka. Bez względu na to, czy jesteśmy w pracy, czy też w domu, po wyjęciu z lodówki należy odczekać kilka-kilkanaście minut, by nie jeść zbyt zimnego pożywienia, ale też żeby zachować należytą świeżość. Czas odczekania zależy od specyfiki dania i musi być skonsultowany z dietetykiem.

W coraz szybszym tempie naszego życia musimy pamiętać o tym, by w odpowiednim momencie wykonywać różne czynności. Do nich należy odpowiednie przechowywanie produktów z cateringu dietetycznego Warszawa. W tym przypadku trzeba najpierw schować do lodówki, a następnie spożyć, lecz nie można się za bardzo śpieszyć z jedzeniem, ponieważ może to spowodować różne konsekwencje zdrowotne. Warto przechowywać nasz dzienny posiłek mądrze, by nasza sylwetka była cały czas szczupła, a zdrowie przez cały czas dopisywało. Gdy zastosujemy się do powyższych wskazówek, to żadne tempo życia nie będzie nam straszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *