Jak odpowiednio dobrać plan dietetyczny?

Mówiąc o planie dietetycznym, należy pamiętać o tym, iż nie ma jednego, idealnego rozwiązania. W zależności od płci, wieku, masy ciała, aktywności fizycznej oraz planowanych rezultatów plan dietetyczny będzie się różnił. Dlatego przy jego układaniu najlepiej skonsultować się ze specjalistą. Dietetyk przygotuje odpowiednio zbilansowany jadłospis uwzględniający twoje upodobania żywieniowe oraz potrzeby.

Chcesz schudnąć? Jesteś weganinem? A może nie tolerujesz glutenu? Sprawdź, która dieta będzie dla ciebie najbardziej odpowiednia. Poniżej przedstawiliśmy tylko niektóre z opcji planów dietetycznych [oferowanych przez Green Cook].

Dieta zbilansowana

Zawiera wszystkie niezbędne składniki pokarmowe, witaminy i minerały w optymalnych proporcjach. Jest przeznaczona dla osób, które dbają o swoje zdrowie i figurę oraz chcą się prawidłowo odżywiać. Może być stosowana w prewencji chorób cywilizacyjnych, jako dieta redukcyjna oraz jako dieta optymalna dla utrzymania zdrowia i masy ciała. W jadłospisie znajdziesz: duże ilości owoców i warzyw, pełnoziarniste produkty zbożowe, nabiał, chude mięso i ryby, orzechy, nasiona roślin strączkowych.

 

Dieta niskowęglowodanowa
To program żywieniowy o obniżonej zawartości węglowodanów w diecie na rzecz zdrowych tłuszczy roślinnych i zwierzęcych. Jest on przeznaczony dla osób, które pragną uzyskać szybszą redukcję masy ciała, a także dla osób z zaburzeniami gospodarki insulinowej, takich jak cukrzyca, czy insulinooporność. W diecie niskowęglowodanowej obniżony został udział cukrów prostych, na rzec produktów dostarczających węglowodany złożone o niskim indeksie glikemicznym. Dania komponowane są tak, aby nie wywierały znaczącego wpływu na wyrzuty cukru w surowicy, aby ich ładunek glikemiczny był jak najniższy. Może być także stosowana w prewencji i dietoterapii chorób cywilizacyjnych, w szczególności cukrzycy i zespołu metabolicznego jako dieta redukcyjna oraz jako dieta optymalna dla utrzymania zdrowia i masy ciała. W jadłospisie znajdziesz: duże ilości warzyw, nabiał, chude mięso i ryby, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy i pestki, zdrowe tłuszcze roślinne.

Dieta wegańska

Eliminuje z jadłospisu produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, ryby i ich przetwory, a także nabiał i jaja. Produkty pochodzenia zwierzęcego są zastępowane nasionami roślin strączkowych oraz produktami fermentowanymi takimi jak tofu. W wegańskim planie dietetycznym znajdują się także mleka i napoje roślinne, które zastępują tradycyjny nabiał mleczny. W jadłospisie znajdziesz: duże ilości warzyw i owoców, roślinne napoje i mleka, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy.

 

Dieta bezglutenowa
Eliminuje produkty zawierające gluten, które są zastępowane jedynie naturalnymi, pełnowartościowymi produktami, np. bezglutenowym zbożem (ryż, proso, amarantus, gryka czy komosa ryżowa). Dieta bezglutenowa to plan dietetyczny stworzony dla osób, które odczuwają dolegliwości po produktach zawierających gluten, spowodowane przez nietolerancje i alergie pokarmowe, czy chorobę trzewną. Może być stosowana w nadwrażliwościach pokarmowych przebiegających z zaburzeniami flory jelitowej oraz zespole nieszczelności jelit. W jadłospisie znajdziesz: duże ilości warzyw i owoców, naturalnie bezglutenowe produkty zbożowe, nabiał roślinny i zwierzęcy, nasiona roślin strączkowych, orzechy, pestki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *