catering dietetyczny warszawa

Jak zdrowo się odżywiać?

Czy jesteś pewien, że wiesz jak się zdrowo odżywiać? Czy wiesz, jak groźny potrafi być cukier i inne substancje słodzące w naszej codziennej diecie? Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś o zdrowym jedzeniu oraz lepiej poznać catering dietetyczny z Warszawy, to zapraszam do artykułu.

Cukier nie osłodzi nam życia

Cukry proste to głównie cukier, który zazwyczaj mamy w swojej kuchni. Znajduje się on w różnego rodzaju słodyczach, żelkach, czekoladach. Okazuje się, że coraz częściej stosuje się go w wielu innych produktach np. w chlebie, wędlinach, sosach warzywnych i przyprawach. Z tego też powodu warto czasem przeczytać etykietę, na której są wypisane składniki (oraz niekiedy alergeny dla osób z alergiami). W składzie produktu cukier zazwyczaj ukrywa się pod różnymi nazwami. Może to być np. sacharoza, fruktoza, glukoza, laktoza, cukier, słód jęczmienny, syrop słodowy jęczmienny, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop klonowy, syrop z agawy, syrop kukurydziany, syrop daktylowy, zagęszczony sok jabłkowy lub winogronowy. Wybierając catering dietetyczny, który ma być zdrowy warto sprawdzić czy proponowane posiłki nie zawierają ukrytego cukru. Z pewnością dobrym i zdrowym wyborem będzie catering dietetyczny Warszawa od FitCatering.

Co zamiast cukru?

Jednak dlaczego cukier jest tak groźny? Jest on główną przyczyną otyłości i nadwagi, dlatego warto ograniczyć, a nawet wyeliminować jego spożycie. Na początek można po prostu wykluczyć wszelkiego rodzaju słodycze i słodkie przysmaki. W drugiej fazie można wziąć się za mniej oczywiste źródła cukrów (tutaj ważne jest czytanie składu). W eliminacji cukru w diecie mogą pomóc… zwykłe śliwki kalifornijskie. Są one słodkie, co powoduje, że są one doskonałym zamiennikiem dla zwykłych słodyczy. Nie są dosładzane. Znajdują się w nich tylko cukry naturalnie występujące w owocach, a oprócz tego są cennym źródłem błonnika pokarmowego, potasu oraz witaminy K. Warto wzbogacić naszą dietę o owoce, ale nie powinno być ich więcej niż 200-300g dziennie, ponieważ mimo tego, że są zdrowe to nadal są źródłem wyżej wymienionych cukrów prostych.

Słodkie owoce — słodkie życie

Owoce w przeciwieństwie do warzyw należy jeść z umiarem — ich niekontrolowane podjadanie sprzyja tyciu i odkładaniu się brzusznej tkanki tłuszczowej, a w konsekwencji chorobom metabolicznym. Nie należy również pić dużej ilości soków i słodkich napojów — jest to ogromna dawka cukru i chemicznych dodatków. Soki owocowe powinny być jedynie dodatkiem. Picie soków i napojów w dużych ilościach sprzyja procesowi zwanym glikacją, który polega na przyłączaniu się cząsteczek glukozy do białek, co upośledza ich funkcjonowanie i przyspiesza starzenie organizmu. Odpowiada on także za wzrost wagi, podwyższanie poziomu trójglicerydów we krwi i otłuszczanie wątroby.

Ważna jest również pora i regularność spożywania posiłków. Najlepiej jadać między 3 a 5 posiłków dziennie. Co do optymalnej pory posiłków — śniadanie najlepiej zjeść do godziny po przebudzeniu, obiad w porze największej aktywności w ciągu dnia, a kolacje nie później niż 2-3 godziny przed snem. Naprawdę warto ograniczyć cukry proste w swojej diecie oraz przestrzegać zasad prawidłowego odżywiania. Sprawia to, że człowiek czuje się lepiej, nie jest załamany z powodu swojej wagi oraz można zaoszczędzić trochę pieniędzy, ponieważ nie kupuje się batoników lub innych słodkich przekąsek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *