
Dieta w okresie letnim: wskazówki żywieniowe
Okres letni ma zdecydowany wpływ na organizm każdego człowieka, charakteryzuje się spowolnieniem metabolizmu i reakcji chemicznych w organizmie. a także utratą apetytu. Z reguły lato to dla większości ludzi bardzo aktywna pora roku, niektórzy uprawiają różne dyscypliny sportowe, inni podróżują itp. Z kolei w wyniku zwiększonej aktywności organizm zużywa więcej energii, która musi być w odpowiedni sposób zastąpiona. Dlatego latem należy spożywać pokarmy niskokaloryczne i niskotłuszczowe, które są bogate w niezbędne witaminy i minerały. A w tym ci z przyjemnością pomoże catering dietetyczny Wrocław.
Letni plan żywieniowy: o czym warto pamiętać?
Lato to sezon na świeże owoce i warzywa, które zawierają niezliczoną ilość witamin i minerałów potrzebnych organizmowi. Spożywanie lokalnych produktów naturalnych nie tylko rekompensuje awitaminozę, która zwykle pojawia się po zimie, ale także wzmocni układ odpornościowy, zmniejszając jednocześnie ryzyko wystąpienia różnych chorób.
W końcu każdemu zależy na tym, aby jak najwięcej skorzystać z sezonu letniego, a to wymaga wiele energii, dlatego warto odpowiedzialnie zaplanować swoją codzienną dietę. Doskonałą alternatywą będzie skorzystanie z usług cateringu dietetycznego Wrocław, który zadba o Państwa zrównoważony plan żywieniowy.
Warto też pamiętać, jak przydatne są świeże zioła (kolendra, szczypiorek, majeranek itd.). Ponadto, w tym czasie świeże zioła są bardziej dostępne niż kiedykolwiek i zaleca się dodawanie ich do przygotowywanych potraw. Najzdrowszym daniem w okresie letnim jest sałatka ze świeżych warzyw, doprawiona ziołami i oliwą z oliwek. FitBody ma wiele innych pomysłów na to, jak urozmaicić twoją dietę, więc warto to sprawdzić.
Ważne jest również zwiększenie dziennego spożycia czystej wody w lecie, aby ułatwić organizmowi radzenie sobie ze stresem i zmianami temperatury, dlatego zaleca się picie co najmniej dwóch litrów wody dziennie.

